De BREXIT is een feit. Is het nu tijd voor een #NEXIT?

eu-1473958_640De Britten hebben gisteren een historische beslissing genomen als volk. Nooit eerder heeft een land de Europese Unie verlaten. Om allerlei redenen vonden de Britten echter dat het genoeg was geweest met de EU en kozen voor een BREXIT.

Het spreekwoord zegt “als één schaap over de dam is,…volgen er meer”. In Nederland hebben we nu al twee keer een referendum gehad dat aantoont dat de EU ook bij de Nederlandse bevolking in meerderheid niet gedragen wordt. Dit wordt door de politiek steeds maar weer als een hete aardappel behandeld. Maar feitelijk is ook in Nederland het sentiment van de burger duidelijk. Ook wij willen een NEXIT. Nederlanders willen uit de Europese Unie. En vooral die Euro heeft veel tegenstanders. Terug naar de gulden – iets wat veel mensen graag zouden willen. De Britten hoeven niet terug naar hun eigen munt. Ze hadden het Pond nog steeds. Er waren meer uitzonderingen voor de Britten.

De situatie is niet vergelijkbaar. Maar het volkssentiment is hetzelfde. En in een democratie dient de politiek te doen wat het volk vraagt. De Nederlandse politici weigeren dat al decennia lang te doen. Ze beloven van alles, maar hebben kennelijk met elkaar een achterkamertjes-afspraakje. Een #NEXIT en een aantal andere onderwerpen staat bij geen enkele partij écht op de agenda.

Onze felicitaties voor deze beslissing aan het Britse Volk. Ze hebben een beslissing genomen die de EU op haar hautaine politieke grondvesten doet beven. Premier Cameron zei vanmorgen in zijn toespraak dat het hiermee aan de volgende regering is deze Brexit verder vorm te gaan geven. Het zal zeker een paar jaar duren voor het een feit is. Maar praktisch gezien zal binnen de EU de Britse stem nu niet meer gehoord worden. Het heeft geen zin meer voor hen nog mee te stemmen over EU-aangelegenheden. Ook heeft het geen zin meer EU-regelgeving in te voeren in het eigen land.

Het volk in Engeland heeft gesproken. De Britten zijn, vanaf vandaag, feitelijk uit de Europese Unie. En goed voorbeeld doet, hopelijk, goed volgen.