Stemmingmakerij: aanslagen in Europa

Hoe onveilig is ons land, hoe onveilig is Europa? Als we de verkiezingsretoriek van VVD, PVV en anderen moeten geloven dan leven we in zeer gevaarlijke en onzekere tijden. Hoeveel kans is er op een aanslag in ons land? Hoeveel kans is er op een aanslag in Europa? Hoe gevaarlijk zijn de “massale immigratiegolven”?

Afbeelding ©Stemminmakerij.net

Op de website Stemmingmakerij.net vinden we massa’s data simpel weergegeven in voor iedereen te begrijpen grafieken. Duidelijk is dat het aantal aanslagen in Europa wel enigzins gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden. Maar wat ook duidelijk mag zijn is dat het ten opzichte van de periode 1975-1985 enorm veel veiliger is in Europa.

Terrorisme in Nederland

In Nederland zijn de laatste 15 jaar slechts 9 mensen omgekomen door terrorisme. Deze aanslagen zijn niet eens allemaal te relateren aan islamitisch fundamentalisme. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op Pim Fortuyn. Die werd gepleegd door een links-radicale milieu freak. Een overzicht van het wereldwijde terrorisme is hier te vinden.

Wat zegt de politiek?

De politiek doet alsof we elke dag de kans lopen een aanslag mee te maken. Dat het terrorisme wijdverbreid is in Nederland. Dat is simpelweg niet zo.

De verkiezingsprogramma’s spreken van ‘problemen en bedreigingen ver en dichtbij huis’ (VVD), ‘een toenemende migratie en een verdere globalisering die worden ervaren als bedreiging’ (PvdA), de ‘islamisering van ons land’ (PVV), ‘een knagend gevoel van bezorgdheid voor iedereen die goed naar de toekomst kijkt’ (FvD), en een ‘vrees voor terreur en een toenemend gebrek aan respect en saamhorigheid’ (CDA).

PvdA en CDA hebben hier mee nog de meest realistische toon: het is ángst (gezaaid door met name PVV en VVD) en bezorgdheid. De grondslag er voor ontbreekt echter.

Stemmen op een partij die op basis van deze angst maatregelen voorstelt die verregaand de maatschappij (op langere termijn) ontwrichten en verder destabiliseren is in onze ogen onverstandig. Angst mag ons inziens nooit een reden zijn om je stem te geven aan iemand of een groep die geen daadwerkelijke oplossingen gaat bieden.

Meer data en informatie op Stemmingmakerij.net.