Was de #BREXIT echt zo dom?

Was de #BREXIT echt zo dom?

Hoe “dom” was die #BREXIT nou eigenlijk? Niet zó dom, denken wij. In de pers veel paniek na het vertrek van de Britten uit de EU. Maar nu het stof wat neergedaald is, zie je dat in elk geval op de beurzen de schade écht wel meevalt. En waarom stemden juist de “laag geschoolden” vóór een brexit? In de pers wordt gedaan alsof “het klootjesvolk” een superdomme keuze heeft gemaakt.

Eerst de beurs maar eens: de AEX heeft zich al weer aardig hersteld, zo kun je uit de grafiek hieronder zien. Die schade valt dus écht wel mee op de financiële markten. Want bedenk dat door een koersdáling ook heel veel mensen bakken met geld verdienen (optiehandel).

bexit beurskoers aex
Bron: Google

En dan de tweede vraag: waarom stemmen vooral “laaggeschoolden” voor een brexit? En zijn ook met name de lager opgeleiden in Nederland voor een #NEXIT volgens sommigen? Heeft dat te maken met het feit dat ze te dom zijn om te beseffen waar ze voor of tegen stemmen?

De EU is een ingewikkeld verhaal. Dat klopt. Ook veel hoogopgeleiden snappen er geen bal van. Maar de reden dat vooral laag opgeleiden in Engeland voor een brexit waren had een hele goede reden: het zijn vooral hún banen die verloren gaan door de europese arbeidsmigratie. Zij zijn de mensen die de meeste (persoonlijke) schade ondervinden van de Europese Unie. En dat geldt ook voor Nederlandse werknemers in ondermeer de bouw, horeca, transport, schoonmaak en land- en tuinbouw.

Althans, .. dat was tot nu toe het geval. Vlak ná de brexit kwamen er opeens een aantal wetsvoorstellen die er doorheen gejast werden. Die zwaar in het nadeel van de Nederlanders zijn, en, .. ook in het nadeel van (juist!) de hoger opgeleiden. Zo zijn bijvoorbeeld onze pensioenen verkwanseld de afgelopen week. Citaat uit het bericht van het Algemeen Dagblad hierover:

De nieuwe Europese richtlijn regelt onder meer dat Nederlandse pensioenfondsen zich in het buitenland kunnen vestigen, waar ze onder een andere toezichthouder vallen. De Nederlandse Bank kan dat tegenhouden met een vetorecht, maar dat is weer aan regels gebonden. Omtzigt vreest dat het een verslechtering is ten opzichte van nu. ,,Hier had ik goed naar willen kijken, maar die kans heb ik niet gehad.”. Het kan voor Nederlandse fondsen aantrekkelijk zijn uit te wijken naar landen met minder strengere pensioenregels, maar dat zou risico’s kunnen opleveren voor de deelnemers van het fonds.

Tja,.. dat was echt wel een “domme” actie van die Britten, hè? Die #BREXIT … En het wordt nog erger dit verhaal. Pieter Omtzigt, CDA, weet te melden op TwitterDuitse unterstützungkassen vallen niet onder de nieuwe EU richtlijn“. Daar krijg je toch een wegtrekker van dit soort berichten? Er zit 1.200 MILJARD (!!) in de Nederlandse pensioenkassen. Daar gaan we risico’s mee lopen. Maar de Duitsers zorgen er voor dat dat met hun pensioenpotjes niet gebeurt. Die kijken wel link uit, ..

CETA – de Canadese TTIP

En d’r was nog meer, dat onder de radar bleef. De Duitse pers bericht dat de EU met Canada een vrijhandelsovereenkomst wil aangaan, de CETA. Het “Canadese zusje” van de omstreden TTIP.  Nu is dat niet zo erg, zo’n overeenkomst sluiten. Maar wat wél erg is, is dat het hoofd van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, een stemming uitsluitend in het EU-Parlement wil gaan houden. De Nationale parlementen wordt niets gevraagd over de vrijhandelsovereenkomst met Canada. Als het aan hem ligt.

In Brussel is er namelijk al lange tijd zorg over het feit dat de parlementen van de individuele staten de ontwikkeling van het Europese handelsbeleid kunnen blokkeren. En daarom worden de nationale parlementen uitgesloten

En Rutte? Die gaat een cola’tje drinken,….

De Europese Unie heeft niets, he-le-maal niets, geleerd van de #BREXIT. Integendeel. Vol gas gaan ze er voor om hun macht verder uit te breiden en de nationale parlementen buiten spel te zetten. Linksom, door ze niet eens te laten stemmen, of rechtsom, door ze praktisch buiten spel te zetten (pensioenwet).

En wat doet onze grote roerganger Minister President Rutte? Die gaat terwijl de hoofden van de EU stemmen over dergelijke belangrijke zaken een gereonveerde Coca-Cola fabriek heropenen….