Wat duurt dat toch lang met die formatie?!

Stemmen, referendum en 2e kamer verkiezingenMet vier partijen (VVD, CDA, D66 en GroenLinks) die alle vier iets te bewijzen hebben en een deel van de buit willen is de formatie nog lang niet ten einde.

Weet u het nog? Ruim een maand, bijna anderhalf, geleden al weer waren er verkiezingen. Het stof is neergedaald en het is oorverdovend stil in Den Haag. De PVV deed nog wat verongelijkt over het feit dat ze niet mee mochten doen (terecht buiten spel gezet). GroenLinks heeft de grote broek aangetrokken en mag meepraten.

Wat gaat er uit die formatie komen? Vooralsnog houdt men in Den Haag de kijken stijf op elkaar. Het zal nog wel even duren voordat er witte rook gaat komen ook, als die er al gaat komen. En als men een akkoord sluit dan zijn we heel erg benieuwd door wie er wat is ingeleverd aan “kroonjuwelen”. De partijen die nu met elkaar aan tafel zitten hebben allemaal honger naar de macht. Dat is een ding dat zeker is; GroenLinks wil zich bovenal bewijzen naar de achterban.

CDA wil ook wel weer eens terug in ’t pluche en laten zien dat de afgelopen jaren in de oppositie de partij veranderd heeft. Met Buma aan ’t roer hebben ze ’t goed gedaan en dit willen ze uiteraard verzilveren. Net als D66. Die heeft een paar punten die ze nu er echt wel eens door willen drukken. En zij willen beloond worden, Pechtold voorop, voor hun brave loyale houding naar de regering. Beide zijn daarnaast nog niet vergeten hoe zoet de overwinning smaakte in het verleden.

Dan de VVD. De VVD is De Macht. En dat willen ze blijven. Maar ze hebben wel wat problemen op dit moment, iets met integriteit. Moeilijk woord en dus vult iedereen dat in naar believen. Bij de VVD hebben ze er in elk geval een rekbaar begrip van gemaakt.

Met andere woorden: er zitten vier partijen aan tafel die alle vier iets te bewijzen hebben. Die alle vier een deel van de buit opeisen. Het kan bijna niet anders dan dat daar een monsterlijk regeerakkoord uit gaat komen waar je geen echte lijn in kan ontdekken. Beter waren ze met elkaar even een bakkie gaan doen, hadden samen één a4’tje gemaakt met een beleid op hoofdlijnen waarin ze beloofden met elkaar het land te besturen. En dan via een semi-zakenkabinet aan de slag. Want dit duurt te lang. Er liggen te veel zaken die vragen om een oplossing, om daadkrachtig doorpakken.